dinsdag 12 januari 2010

De Kennismaking

Carolien Brouwer

11 januari is het dan eindelijk zover. De dag waarop we een afspraak hebben met Aster om onze plannen te bespreken. Aster is de rechterhand en goede vriendin van Phymean Noun die op dit moment in Canada verblijft om fondsen te werven.

Vanuit het appartement nemen we een zg. "tuk-tuk" om naar het kantoor van PIO te rijden. De tuk-tuk vertegenwoordigt het openbaar vervoer in Phnom Penh en is een aardige kopie van een moderne huifkar voortgetrokken door een brommer. Elke keer als we uit ons appartement lopen, komen een aantal tuk-tuk drivers enthousiast op ons toegesneld. We nemen degene die het snelst op ons afkomt. We onderhandelen kort over de prijs en komen uiteindelijk op $2 voor de rit. De rit alleen al is een belevenis! Het verkeer bestaat uit oneindig veel scooters, fietsen, overvol geladen tuk-tuks, en auto's. Het is een ongelooflijke chaos op de weg, ze rijden tegen het verkeer in en dwars door elkaar heen. Maar niemand die zich stoort aan dit dagelijkse beeld op de weg in Phnom Penh. Het is een wonder dat hier niet meer ongelukken gebeuren.

Het is maar een kort ritje, want het kantoor van PIO bevindt zich slechts een kilometer van ons appartement vandaan. Daar aangekomen ontmoeten we Aster. Ze vertelt ons over het onstaan van PIO en de achtergrond van Phymean Noun. Ze stelt ons de medewerkers voor, die ons allemaal erg vriendelijk ontvangen. Iedereen zit heel rustig te werken of met elkaar te kletsen over koetjes en kalfjes. Het wordt ons duidelijk dat het tempo van de Cambodianen veel lager ligt dan in Nederland. Na een rondleiding door het kantoor, laat Aster ons de klassen zien waar de leerlingen worden opgeleid. Ze hebben onder meer een ruimte waar de kinderen een opleiding kunnen volgen om naaister of schoonheidsspecialiste te worden. Verder beschikt het kantoor over een computerruimte. Aster geeft aan dat de bovenste ruimte is vrijgehouden voor mijn toekomstige workshop. Na de introductie en de rondleiding stelt Aster voor om de volgende dag de PIO scholen en het weeshuis nabij de vuilnisbelt van Phnom Penh te bezichtigen. We zijn benieuwd!

Geen opmerkingen: