dinsdag 8 december 2009

De Start

Carolien Brouwer

Zoals een groot gedeelte van jullie inmiddels zullen weten, ga ik er voor vijf maanden naar Cambodja om samen met mijn vriend Robert te werken voor de ontwikkelings- hulporganisatie People Improvement Organisation (= PIO) in Phnom Penh. Tijdens onze vakantie in Cambodja eerder dit jaar zijn wij in contact gekomen met Phymean Noun, de oprichtster van PIO. Zij vertelde het fascinerende verhaal achter het bestaan van PIO. Dit verhaal inspireerde ons om deel uit te gaan maken van deze organisatie en een belangrijke bijdrage te gaan leveren!

Voor meer informatie over PIO en wat deze hulporganisatie precies doet kunt u de onderstaande weblinks aanklikken. Phymean Noun heeft voor haar werk en inzet in 2008 de CNN Heroes Award ontvangen.

Klik hier voor meer info over PIO en CNN Heroes.

Wat doet PIO?

PIO is opgericht in 2002 en richt zich op meisjes die in de prostitutie terecht zijn gekomen, weeskinderen en straatkinderen die op stinkende vuilnisbelten leven en werken om zo hun familie te kunnen onderhouden.

PIO bouwt weeshuizen en scholen in de sloppenwijken van Phnom Penh en biedt deze kinderen de mogelijkheid om een goede schoolopleiding en een beroepsopleiding te volgen. Op deze wijze probeert PIO de vicieuze armoede cirkel te doorbreken en voor de kinderen een goede plek in de maatschappij op te eisen.

In het project van Phymean worden weeskinderen opgevangen en straatkinderen overgehaald om naar school te komen. In ruil hiervoor krijgen ze aan het einde van elke maand een zak rijst mee naar huis, zodat ze hun families kunnen onderhouden en de kinderen zo hun opleiding kunnen volgen.

Tot nu toe heeft PIO met behulp van donaties drie scholen en weeshuizen kunnen bouwen, maar er is behoefte aan veel meer onderdak, onderwijs en scholing!!

Waarom Cambodja?

Door oorlogen en een instabiele politieke situatie in de 70-er jaren, is Cambodja economisch aan de grond geraakt en behoort het nu tot de armste landen ter wereld. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft onder de armoede grens en er is een ernstig tekort aan onderwijs en adequate gezondheidszorg.

In 1975 kwam de Rode Khmer aan de macht onder leiding van Pol Pot. De Rode Khmer was afkomstig van het zeer primitieve platteland. Zij verheerlijkten het primitieve leven en verwierpen alle uitingen van luxe en hekelden het stadsleven en haar intellectuelen. De steden werden ontruimd en de bevolking werd gedwongen om te verhuizen naar het platteland, waar ze in collectieve boerderijen moest werken, 12 tot 14 uur per dag, 7 dagen per week onder een slavendrijversregime en een minimaal rantsoen. Persoonlijke eigendommen diende men meestal achter te laten.

De communistische leer werd gecombineerd met een Spartaanse "back to basics" ideologie. Steden werden door de van het platteland afkomstige Rode Khmer als "slecht" bestempeld, evenals intellectuelen. Vele mensen (monniken, leerkrachten, artsen, ambtenaren, militairen, intellectuelen, ...) werden geëxecuteerd, vaak zonder enige reden of voor lichte vergrijpen. Het dragen van een bril of van nette (burgerlijke) kleding, of het in bezit hebben van een (buitenlands) boek, of kennis van een vreemde taal was voldoende reden voor executie. De Rode Khmer is verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 1,7 - 2 miljoen (sommige cijfers spreken van 3 miljoen) mensen (op een bevolking van 7 miljoen) tussen 1975 en 1979 toen de Rode Khmer aan de macht was.

Wat gaan wij doen?

Mijn gedachten zijn allereerst uitgegaan naar het leveren van een duurzame bijdrage en effectieve hulp die op de lange termijn stand kan houden. Het is voor mij een belangrijke voorwaarde geworden dat de zaken in Phnom Penh verder kunnen gaan wanneer ik terug ga naar Nederland. Na een intensieve brainstorm periode zijn we tot een uitdagend project gekomen waarbij jongeren de mogelijkheid krijgen om opgeleid te worden tot zelfstandige ondernemers.

De bedoeling is dat we samen met de leerlingen van deze opleiding sieraden gaan maken die via het internet en gespecialiseerde winkels zullen worden verkocht. Tijdens de opleiding krijgen de leerlingen verschillende mogelijkheden om ervaring op te doen in het produceren, verkopen, inkopen en de marketing en promotie van de sieraden. Deze rollen worden regelmatig gewisseld, zodat iedereen de mogelijkheid heeft de verschillende bedrijfsprocessen zich eigen te maken. De verkoopopbrengsten komen volledig ten goede aan de opleiding en PIO. Een belangrijke doelstelling van dit project is dat de leerlingen uiteindelijk zelf hun eigen kleine onderneming kunnen starten met behulp van micro krediet.

Donatie

Als we in Cambodja zijn willen we gelijk beginnen met het starten van de opleiding een daarvoor zijn voorraden benodigd om het sieraden assortiment te kunnen ontwikkelen. De eerste voorraden zullen in Nederland gekocht worden en naar Cambodja worden getransporteerd. Later gaan de leerlingen zelf voorzien in de inkoop van kralen in Phnom Penh met behulp van het geld dat voortkomt uit de verkoop van de gemaakte sieraden.

Mede hiervoor wil ik jullie vragen of jullie dit project kunnen ondersteunen met een donatie waarmee een succesvolle start dichterbij komt. Alle beetjes helpen!

Alvast hartelijk dank voor jullie donatie!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hi Carolien & Robert,

Wat een top site en wat een goed gevoel om daar het eerste commentje op te mogen plaatsen. Nu de eerste week daar achter de rug is, en het nieuwe jaar gestart, wens ik jullie heel veel sterkte, succes en plezier bij het realiseren van hele grote Cambodjaanse ondernemersdromen.

Het ga jullie goed! Ireen & Pieter.

Fontgamundi zei

Hi Caro en Rob, ik ben benieuwd hoe het gegaan is deze week. al een start kunnen maken. Verder naar waar kan ik een donatie overmaken. Ik zag geen rekening nummer op de blog.

Goed weekend!
Maarten