woensdag 20 januari 2010

De Bespreking

Carolien Brouwer

Wij hebben we een afspraak gehad met Aster om onze plannen verder in detail te bespreken. Alle twee zijn we enthousiast en hopen dat Aster ons enthousiasme over zal nemen. Het lijkt alsof we midden in de roos schieten. Aster legt uit dat Phymean sinds lange tijd de gedachte koestert om een eigen winkel op te zetten onder de auspiciën van PIO. Met deze winkel zou PIO dan permanente werkplekken kunnen creëren voor de weeskinderen. De meeste kinderen keren vaak terug naar hun familie als ze klaar zijn met de opleiding bij PIO. Maar de weeskinderen hebben geen plek om naartoe terug te keren. Het hebben van een eigen winkel biedt een goede mogelijkheid om de weeskinderen een perspectief te bieden na de opleiding.

We hebben het volgende met Aster besproken:
De kinderen leren in onze workshop hoe ze later zelfstandig een "mini" onderneming en/of winkel kunnen opzetten. De producten die mogelijk worden verkocht op termijn kunnen gerelateerd zijn aan voedingsmiddelen, kleding of sieraden. Het is de bedoeling om een ruimte te creëren waar werkplekken aanwezig zullen zijn voor de kinderen. Hier kunnen zij dan, na de workshop afgerond te hebben, blijven werken om sieraden te maken en daarmee een salaris te verdienen. Tenzij ze er natuurlijk voor kiezen om zelfstandig een winkel op te zetten.

Het ontwikkelen van het programma voor de workshop heeft ons enige tijd gekost (zie hieronder). Om de kinderen kennis te laten maken met de basisfuncties van een bedrijf, zullen ze verschillende rollen innemen in de workshop. Deze rollen zijn gericht op: de inkoop, het maken, de promotie en het verkopen van de sieraden. Natuurlijk mag daarbij de administratie niet ontbreken. Maar allereerst zullen de kinderen gewoon beginnen met het maken van eenvoudige kralenkettingen en het bewerken van zijden sjaals aan de hand van voorbeelden.

Verder hebben we met Aster ook gesproken over het opzetten van de PIO winkel. Deze zal in eerste instantie gehuisvest worden in het PIO kantoor. Later wordt gekeken naar andere verkoopkanalen, zoals hotels, restaurants en het internet. Het is de bedoeling om op termijn andere producten op te nemen in het assortiment, zoals kledingstukken die in het PIO kledingatelier worden gemaakt. Zo kan er een bredere basis gecreërd worden voor de inkomsten die ten goede komen aan PIO, terwijl de kinderen leren hoe ze hun eigen onderneming kunnen opzetten.

Aster is akkoord met het plan en geeft aan dat ze kinderen voor de workshop nog deze week zal selecteren. Ik laat weten dat ik een lijst zal opstellen met de materialen die benodigd zijn om de eerste lesweek van start te kunnen gaan. We spreken af elkaar de volgende dag weer te ontmoeten.

Geen opmerkingen: